niedziela, 13 września 2009

Tarta z kurkami

 
 Tarta z kurkami
Czego nam potrzeba?
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 2 łyżki zimnej wody
  • jajko
  • 20 g parmezanu lub żółtego sera
  • 200 ml śmietany
  • 2 łyżki zimnej wody
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz czarny
  • tymianek
Jak wykonujemy?
Mąkę posiekać ze schłodzonym masłem, dodać wodę i szczyptę soli, szybko wyrobić kruche ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 2 godziny, by stwardniało, schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wykleić nim formę do pieczenia tart, nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, upiec na złoty kolor, wystawić, kurki (mogą być mrożone) przebrać, oczyścić, opłukać, odsączyć, masło roztopić na patelni, wrzucić kurki, poddusić, ułożyć na zapieczonym spodzie, jajko rozkłócić ze śmietaną, wymieszać ze startym serem, przyprawić do smaku tymiankiem, solą i pieprzem, masą zalać grzyby, zapiekać 25 minut w 200°C, aż masa się zetnie.
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz