niedziela, 27 września 2009

Makaron z warzywami i tofu


Czy gorsze samopoczucie można zmienić za pomocą jedzenia? Odpowiedź pewnie każdy zna, jednak ja powiem nieco inaczej. Nie jedzenia, ale za pomocą przypraw. W moim dzisiejszym daniu mającym przypominać, za sprawą składników, chińskie potrawy, królował imbir i czosnek, a także pieprz cayene.
Po zjedzeniu od razu robi się cieplej...

Czego nam potrzeba?
Na 1 porcję:

  • 60g makaronu Wonton 
  • 50 g tofu pokrojonego w kostke 
  • garść grzybków mun  
  • łyżeczka uprażonego ziarna sezamu
  • sos sojowy 
  • ząbek czosnku 
  • kawałek imbiru pokrojonego w zapałkę 
  • mała cebulka 
  • sos sojowy 
  • marchewka 
  • bambus ze słoiczka (np. Rolnik)

Jak przygotowujemy?
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchewkę kroimy w słupki, a cebulę w piórka.
Grzybki mun moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut, a następnie gotujemy przez 10-15 minut, odcedzamy i kroimy w cienkie paski.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucamy cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy czosnek i imbir. Następnie dodajemy przygotowane wcześniej warzywa i grzyby, a także sos sojowy.
Na oddzielnej patelni podsmażamy (bez tłuszczu) marynowane tofu (cała noc w mieszance sosu sojowego, czosnku, oliwy z oliwek), aż stanie się chrupiące.
Warzywa dusimy pod przykryciem aż zmiękną. Następnie mieszamy z odcedzonym makaronem, uprażonym ziarnem sezamu. Chwilę jeszcze smażymy.
Nakładamy na talerz i na wierzch wrzucamy tofu. Smaczne także na zimno :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz