niedziela, 6 września 2009

Sezon na kurki

 
Pieprznik jadalny, popularnie zwany kurkami, to grzyb występujący na terenie Polski dosyć pospolicie. Mimo tego kurki mają w sobie szlachetność. Niepozornie wyglądające grzyby są przepyszne w smaku. Można je przyrządzać na wiele sposobów, za każdym razem rozkoszując się ich cudownym aromatem. W całym domu czuć las :-)
Jednym z moich ulubionych dań z kurkami jest tarta. Banalnie prosty przepis a doznania smakowe gwarantowane za każdym razem. 
Najlepiej pracę podzielić na dwa. Rano zrobić ciasto i zostawić w zamrażarce. Odpocząć... A następnie przystąpić do obróbki kurek. Wymagają, jak wszystkie grzyby, dokładnego przebrania i wyczyszczenia, ale nawet ta mozolna praca może być przyjemna, gdy sobie pomyślimy, że już niedługo nasze kurki będą na talerzu:-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz