Chutney ( टनी ) ćatni - to nic innego jak gęsty sos, który jest powszechnie używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany jest głównie z owoców i warzyw, z różnymi dodatkami np. rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem. Chutney stosuje się zarówno do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. Jednak naprawdę wyśmienity jest świeży, którego wykonanie jest banalnie proste. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników.
Tradycyjne odmiany
- Narijal ki ćatni - kokosowe
- Pjaz ki ćatni - cebulowe
- Tamatar ki ćatni - pomidorowe
- Dhanije ki ćatni - kolendrowe
- Pudine ki ćatni - miętowe (ta i powyższa odmiana zwane także "hari ćatni" (zielone chutney)
- Imli hi ćatni - tamaryndowe
- Am ki ćatni - mangowe (z zielonych, niedojrzałych owoców)
- Nimbu ki ćatni - limonkowe
- Lahsun ki ćatni - czosnkowe (z orzechem kokosowym)
- Kira ki ćatni - ogórkowe
Dzisiaj proponuję chutney jabłkowy:
Czego nam potrzeba?
- 3 duże,cierpkie w smaku jabłka
- ząbek czosnku (wyciśnięty)
- pół szklanki wody niegazowanej
- pół szklanki octu (najlepiej jabłkowego)
- odrobina soku z cytryny
- pół łyżeczki imbiru w proszku
- 1 łyżka cynamonu w proszku
- pół łyżeczki soli
- 3/4 szklanki brązowego cukru
Jabłka kroimy w ósemki, usuwamy pestki. W garnuszku mieszamy oczyszczone jabłka ze wszystkimi wymienionymi dodatkami. Gotujemy na dużym gazie aż do zagotowania. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu, kiedy większość płynu odparuje a sos stanie się gęsty (ok. 45 minut do 60 minut).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz