sobota, 5 września 2009

Chutney jabłkowy




Chutney ( टनी ) ćatni - to nic innego jak gęsty sos, który jest powszechnie używany w kuchni indyjskiej. Sporządzany jest głównie z owoców i warzyw, z różnymi dodatkami np. rodzynkami, czosnkiem, cebulą, musztardą, octem. Chutney stosuje się zarówno do potraw mięsnych i wegetariańskich. W smaku może się wahać od bardzo pikantnego do łagodnego, wręcz słodkiego. Na Zachodzie dostępny w formie gotowej, sprzedawany w słoiczkach. Jednak naprawdę wyśmienity jest świeży, którego wykonanie jest banalnie proste. W Indiach zawsze sporządzany na bieżąco, często z sezonowych składników.

Tradycyjne odmiany

  • Narijal ki ćatni - kokosowe
  • Pjaz ki ćatni - cebulowe
  • Tamatar ki ćatni - pomidorowe
  • Dhanije ki ćatni - kolendrowe
  • Pudine ki ćatni - miętowe (ta i powyższa odmiana zwane także "hari ćatni" (zielone chutney)
  • Imli hi ćatni - tamaryndowe
  • Am ki ćatni - mangowe (z zielonych, niedojrzałych owoców)
  • Nimbu ki ćatni - limonkowe
  • Lahsun ki ćatni - czosnkowe (z orzechem kokosowym)
  • Kira ki ćatni - ogórkowe
Dzisiaj proponuję chutney jabłkowy:

Czego nam potrzeba?
  • 3 duże,cierpkie w smaku jabłka
  • ząbek czosnku (wyciśnięty)
  • pół szklanki wody niegazowanej
  • pół szklanki octu (najlepiej jabłkowego)
  • odrobina soku z cytryny
Przyprawy:
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • 1 łyżka cynamonu w proszku
  • pół łyżeczki soli
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
Jak wykonujemy?

Jabłka kroimy w ósemki, usuwamy pestki. W garnuszku mieszamy oczyszczone jabłka ze wszystkimi wymienionymi dodatkami. Gotujemy na dużym gazie aż do zagotowania. Następnie zmniejszamy gaz i gotujemy bez pokrywki, mieszając od czasu do czasu, aż do momentu, kiedy większość płynu odparuje a sos stanie się gęsty (ok. 45 minut do 60 minut).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz