czwartek, 17 września 2009

Hummus

 
Hummus jest prostą, ale bardzo smaczną przystawką. Podstawowym składnikiem jest oczywiście ciecierzyca (całonocne moczenie, półtoragodzinne gotowanie w lekko osolonej wodzie), która po zmiksowaniu wraz z 
sokiem z cytryny, ząbkiem czosnku, sezamem (najlepiej pastą tahina), solą, kminkiem i odrobiną oliwy tworzy tą wspaniałą pastę. Konsystencja nie może być ani za rzadka, ani za gęsta. Coś jak serek homogenizowany zmieszany z odrobiną jogurtu.
 Gotową pastę należy koniecznie skropić oliwą, na wierzch polecam położyć pietruszkę lub miętę i  plasterek cytryny.
Najlepiej smakuje z chlebkiem pita, ale śmiało można serwować z pumperniklem (w spolszczonej wersji z plasterkami ogórka małosolnego).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz