sobota, 5 września 2009

Powiew Indii: ciecierzyca po hindusku


Na zapoznanie proponuję ciecierzycę po hindusku z dzikim ryżem i chutney jabłkowym.


Czego nam potrzeba?

  • Ciecierzyca (groch włoski) ok. 300g (namoczona całą noc, gotujemy 2 godziny)
  • cebulę
  • 1 łyżka posiekanego imbiru
  • 1 łyżka posiekanego czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgin

Przyprawy:
  • cynamon mielony
  • kolendra w nasionach
  • kumin (kmin rzymski)
  • sól
  • pieprz czarny

Jak wykonujemy?

Kroimy cebulkę i podsmażamy na oliwie z oliwek. Po 3 min. dodajemy czosnek i imbir, dalej smażymy... Dodajemy ciecierzycę z odrobiną wody po gotowaniu. W tym samym czasie dodajemy przyprawy (po pół łyżeczki każdej). Gotujemy kwadrans pod przykryciem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz