poniedziałek, 8 lutego 2010

Faszerowana cukinia

 

Czego nam potrzeba:
  • 2 cukinie
  • 8 pieczarek
  • pół czerwonej papryki
  • natka pietruszki
  • żółty ser
Przyprawy:
  • sól
  • pieprz
  • czerwona ostra papryka
Jak przyrządzamy?
Cukinię przekrawamy w pół. Mamy 4 połówki, z których wydrążamy miąższ- tak aby zostawić trochę miejsca od przodu i tyłu, aby później nie wypłynął farsz. Cukinie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, podlewamy wodą i pieczemy około 30 minut. W międzyczasie z wydrążonego miąższu, pokrojonych pieczarek i papryki przygotowujemy farsz. Przyda się trochę oliwy z oliwek i wody mineralnej do podlania. Dodajemy przyprawy. Wyjmujemy cukinie, faszerujemy pysznym farszem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy ok. 10 minut. Następnie posypujemy natką... Można podawać z kaszą gryczaną wymieszaną z resztką farszu. Pycha!


1 komentarz:

  1. brzmi pysznie, szkoda, ze nie ma wiekszej ilosci komentarzy. kto juz taka cukinie robil, to napisalby czy dobre...

    OdpowiedzUsuń