niedziela, 21 lutego 2010

Zielone śniadanie

Ochota na makrelę towarzyszy mi od początku lutego. Jadłam ją już kilka razy, ale zazwyczaj jako dodatek do kanapki z chlebem razowym ze słonecznikiem. Tym razem postanowiłam zjeść tłustą makrelę z kruchą sałatą lodową, soczystym zielonym ogórkiem i odżywczym jajkiem. Wszystko w aromatycznym sosie winegret.
Czego nam potrzeba:
  • 1/4 główki sałaty lodowej
  • 1 jajko ugotowane na twardo
  • 1/4 zielonego ogórka
  • makrela (w dowolnej ilości)
  • sos winegret
Jak przygotowujemy:

Sos winegret

  •  1 łyżka soku z cytryny
  •  4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  •  szczypta soli morskiej
  •  świeżo zmielony czarny pieprz
  •  1 łyżeczka musztardy (dowolnie)

Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, należy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, następnie wlać olej.


 Sałatka:
Umytą sałatę lodową kroimy w cienkie paseczki, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miseczki. Następną warstwę stanowi makrela i pokrojone na ćwiartki jajko. Polewamy schłodzonym sosem. Podajemy np. z chrupiącymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz