Ochota na makrelę towarzyszy mi od początku lutego. Jadłam ją już kilka razy, ale zazwyczaj jako dodatek do kanapki z chlebem razowym ze słonecznikiem. Tym razem postanowiłam zjeść tłustą makrelę z kruchą sałatą lodową, soczystym zielonym ogórkiem i odżywczym jajkiem. Wszystko w aromatycznym sosie winegret.
Czego nam potrzeba:- 1/4 główki sałaty lodowej
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 1/4 zielonego ogórka
- makrela (w dowolnej ilości)
- sos winegret
Sos winegret
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
- szczypta soli morskiej
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżeczka musztardy (dowolnie)
Do miseczki wlać sok z cytryny, dodać sól. Wymieszać aż sól się rozpuści. Dolać oliwę, mieszać aż składniki się połączą. Doprawić świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Jeśli przygotowujemy sos z musztardą, należy ją wymieszać z solą i sokiem z cytryny, następnie wlać olej.
Sałatka:
Umytą sałatę lodową kroimy w cienkie paseczki, ogórka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miseczki. Następną warstwę stanowi makrela i pokrojone na ćwiartki jajko. Polewamy schłodzonym sosem. Podajemy np. z chrupiącymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz