piątek, 19 lutego 2010

Ryż z cukinią i pieczarkami

 

Bardzo lubię połączenie pieczarek z delikatną cukinią. Do tego ryż, żółty ser i zapiekanka gotowa. Jeśli nie mamy czasu na pracochłonne zapiekanki, bo jesteśmy już bardzo głodni, to ta propozycja jest w sam raz. Danie szybkie, smaczne i sycące. Idealne na zimowe wieczory.
Czego nam potrzeba:
  • 1 cukinia
  • 300 g pieczarek
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • natka pietruszki 
  • żółty ser
  • pieprz, sól
Jak przygotowujemy:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pieczarki z cukinią dusimy na patelni na niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Następnie mieszamy ryż z warzywami i przekładamy do naczynia, w którym możemy to zapiec. Najlepiej smakuje posypane żółtym serem. Zapiekamy ok. 10 minut, aż do rozpuszczenia się sera. Następnie posypujemy natką pietruszki i podajemy.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz