czwartek, 4 marca 2010

Zupa krem z zielonego groszuku


Ostatnio w mojej kuchni dominuje kolor zielony. Czyżby kubki smakowe zwiastują wiosnę?

Czego nam potrzeba:
  • paczka mrożonego groszku
  • mała cebula
  • dwie łyżki masła
  • serek śmietankowy hochland (100 g)
  • sól
  • pieprz
  • ewentualnie maggi
  • groszek ptysiowy


Jak przygotowujemy:

W garnku rozgrzej masło, dodaj pokrojoną cebulkę i ją zeszklij. Następnie dorzuć do tego opakowanie groszku, zalej litrem gorącej wody. Gotuj razem 5 minut, dodaj serek i wszystko zmiksuj. Następnie przypraw. Gotowe!
Można podawać z groszkiem ptysiowym albo startym serem (corregio, parmezan).

 

A tak wyglądają moi asystenci:
 FAUST:
FRESCO:

2 komentarze:

  1. Zdjęcia Fausta to chyba z kartoteki policyjnej!
    już zdążył coś przeskrobać?;) Beniu

    OdpowiedzUsuń
  2. niemalże zjadł zupę :-) pozdrowienia dla wujka Benia!!!

    OdpowiedzUsuń