piątek, 2 października 2009

Spaghetti ze szpinakiem




Mhm,  makaron spaghetti. Mój ulubiony! Za każdym razem smakuje tak samo dobrze z oliwą z oliwek, czosnkiem i czarnym pieprzem, ze szpinakiem, kurkami, sosem pomidorowym, pesto z pietruszki. Uniwersalny a jednocześnie szlachetny. Po prostu król włoskich makaronów!!!

Czego potrzebujemy?
  • 200 g makarony spaghetti
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 100 g śmietany 18%
  • 20 g sera corregio
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
Jak wykonujemy?
Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Szpinak myjemy bardzo dokładnie i odcinamy korzenie. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Szpinak dusimy pod przykryciem aż się skurczy. Następnie dodajemy wyciśnięty czosnek, śmietanę i przyprawy. Gotujemy 5 minut, aby połączyły się smaki. Szpinakiem dekorujemy  spaghetti, posypujemy serem i pieprzem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz