sobota, 3 października 2009

Sałatka z rukolą


W ostatnim czasie jesienna aura powoduje, że mam ochotę na powrót lata. To, co bardzo lubię jeść latem, bo jest lekkie i takie żywe kolorystyczne, spróbowałam w październiku. Smakuje... i chociaż na chwilę czuję się jakby to był czerwcowy wieczór na balkonie, rozpalone świeczki i rozśpiewane świerszcze.

Czego potrzebujemy?
  • 150 g rukoli
  • 150 g zielonych oliwek w zalewie z nadzieniem z fety
  • 2 małe czerwone papryki
  • 50 g sera pleśniowego lazur
  • kilka kropli cytryny
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • pieprz czarny świeżo zmielony
Jak wykonujemy?
Myjemy rukolę i paprykę, oliwki odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę ser pleśniowy i paprykę. Wszystko mieszamy w misce. Skrapiamy oliwą i cytryną.

Świetnie pasuje z gorącą bagietką z masłem czosnkowym lub ziołowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz